Hoppa till innehåll

Aktieutdelning

I media pratas det ofta om aktieutdelning och om det är rätt eller fel. Är du aktieägare i ett bolag har du rätt till vinster både nu och i framtiden. Det vanligaste är att bolagen delar ut vinster en eller flera gånger om året. Det bestäms på en bolagsstämma som de har med sina ägare. Vissa bolag har även extrautdelning om det har gått riktigt bra under en tid. Det sker om de säljer av vissa av sina tillgångar eller har värvat en ny investerare, bara för att nämna några exempel.

Blanka aktier

Därför ger bolagen aktieutdelning

Det kan tyckas lite konstigt att bolagen ger aktieutdelning till sina ägare. De kunde ju istället använt pengarna och gjort nya investeringar i företaget. Det beror på att ett bolag hela tiden strävar efter att ha den optimala balansen i företaget när det kommer till kapital. Varken för mycket eller för lite. De behöver tillräckligt med pengar för att betala alla sina kostnader och samtidigt gå med en liten vinst. Om företaget har för mycket innestående pengar anses det inte vara lönsamt på marknaden. 

Många liknar detta med att försöka fylla ett decilitermått med en hel liter vatten. Det går inte hur mycket du än försöker.

Sysslar alla bolag med utdelning?

Det är inte alla aktiebolag som ger utdelning till sina ägare. Först och främst så måste ett bolag gå med vinst för att det ska vara möjligt. Även de mest framgångsrika företagen kan ha gått med förlust någon gång under sin cykel. Det tog till exempel flera år innan Amazon.com började gå med vinst. Under dessa tider är det väldigt svårt att syssla med aktieutdelning. 

De bolag som går med vinst får själva välja om de ska dela ut en del av vinsten till ägarna eller om de ska investera allt i företaget. Oftast gör man en kombination av båda. Normalt så är det större bolag som redan har etablerat sig på marknaden som sysslar med aktieutdelning. De har alltså kapitalet som krävs för att kunna göra det. Volvo AB är ett exempel på ett företag som delar ut vinster till sina ägare. 

Exempel på vinstutdelning

En livsmedelskedja som har flera etablerade kedjor och inget behov av att växa ytterligare behöver främst få in pengar för att sköta den dagliga driften samt betala ut löner. Resten skulle de kunna dela ut i en vinstutdelning. 

Ett forskningsinstitut å andra sidan behöver hela tiden finansiering för att kunna komma vidare med sin forskning. Det kan dröja länge innan de gör de framsteg som de hoppas på. Skulle det komma ett genombrott kan det dock leda till stora intäkter i framtiden. Tills de sker har de inte möjlighet att dela ut några vinster. 

Ytterligare ett exempel är ett inredningsföretag som precis har öppnat sin första butik. De kanske har ambition om att öppna fler butiker och även utöka sitt sortiment. De väljer då att behålla hela sin vinst för att kunna få företaget att växa.

Är det viktigt att ett aktiebolag sysslar med utdelning?

Det allra viktigaste är att ett bolag investerar sina pengar på rätt sätt. Deras uppdrag är alltid att aktieägarna ska få ut maximalt av sina pengar. Exakt vad det innebär är väldigt individuellt mellan olika branscher och bolag. Det beror också på vad bolaget har för mål med sitt företag. Vill de växa på flera marknader? Utöka sin vinst? Eller bara vara ett stabilt och vinstdrivande företag? Innan du köper in dig i ett bolag är det bra att läsa på om bolaget och se hur det har gått för dem under de senaste åren.

Det finns två sätt som du kan få utdelning som aktieägare. Det första är alltså genom aktieutdelning och det andra är att aktiekursen stiger. Då kan du sälja dina aktier för ett högre pris än vad du köpte dem för. Du bestämmer själv när du vill sälja av dina aktier. Om ett bolag inte sysslar med aktieutdelning brukar det ställas högre krav på att deras aktie ska stiga i kurs. De använder ju nämligen alla pengar på att utveckla företaget. 

Kan ändras från år till år

En vinstutdelning är inte hugget i sten. Det är inte säkert att ett bolag tänker på samma sätt från år till år. Det kanske dyker upp någon spännande investeringsmöjlighet som de känner sig inspirerade att tacka ja till. Då är det bättre att behålla vinsten och se till att aktiekursen växer över tid. Det brukar vara något som man röstar om på den årliga bolagsstämman. 

Grundregeln säger att bolaget bör dela ut vinsten till sina ägare om de inte hittar ett ännu bättre sätt att återinvestera dem. Det gäller även för blanka aktier som blir allt mer populärt. 

Köpa aktier med utdelning

Du behöver inte bara rikta in dig på aktier som ger utdelning när du ska investera dina pengar. Det är helt upp till dig själv hur du vill göra. Om du vill sätta dig in i företaget kan du dock kolla på hur de investerar sitt överskott. Det ger en bra bild om företaget kommer att växa i framtiden eller inte. Om bolaget har väldigt bra investeringsmöjligheter och planer för framtiden kan det leda till att du kan sälja dina aktier med vinst i framtiden. Då kanske det inte är lika viktigt med tillfällig vinstutdelning. 

Tycker du däremot att bolaget inte investerar sitt överskott på ett bra sätt är det bättre att titta efter andra investeringsmöjligheter. Du ska aldrig göra något som du inte känner dig 100% bekväm med när det kommer till aktier. Det spelar ingen roll om det är blanka aktier eller någon annan typ av investering. 

Om du tycker det är viktigt med en löpande investering utan att behöva sälja av några aktier är det klokt att investera i ett bolag som håller på med vinstutdelning. Dock finns det aldrig några helt säkra kort när det kommer till aktier.

När betalas vinsterna ut?

Alla bolag är skyldiga att göra en årsredovisning varje år. Där redovisas hur mycket de har gått med vinst. Sedan ska bolaget också presentera ett förslag om hur denna vinst ska användas. Ett av dessa förslagen kan då vara en utdelning. Beslut tas sedan på årsstämman. Baserat på vilken typ av aktier du äger i bolaget kan du vara med och rösta. 

 

Om bolaget röstar för en vinstutdelning brukar den ske i början av april/maj, speciellt om vi tittar på Stockholmsbörsen. Då är alla deklarationer inlämnade och man är redo att lämna det gamla året bakom sig. 

Vad krävs för att få vara med och dela på vinsten?

För att kvalificera dig till vinstutdelningen måste du stå med i aktieboken. Det ska du vara på avstämningsdagen. Normalt så sker det den andra bankdagen efter att årsstämman är avslutad. Det finns flera olika begrepp som kan vara bra att känna till i samband med detta. 

Sink-dag 

Detta är den sista dagen då du kan köpa aktien för att kunna ta del av utdelningen. Du måste även behålla aktierna till nästkommande dag, annars räknas inte ditt köp. 

Avstämningsdag

Det här är den dagen då du måste vara registrerad som aktieägare om du vill kunna ta del av utdelningen. 

Utdelningsdag

Detta är dagen då pengarna kommer att betalas ut till ditt konto.

Vad kan jag göra med vinsten?

Du bestämmer själv vad du vill göra med den vinst du får. Normalt så handlar det om en summa kontanter som du får inbetalt på ditt aktiekonto. De flesta väljer att återinvestera detta i samma företag eller i andra aktier. Men du kan även välja att se det som en ren vinst och göra något annat för pengarna. 

Det finns alltså inga regler för hur du ska använda din aktieutdelning. Lita på din magkänsla och gör det om känns bäst för dig.

Vanliga frågor och svar om aktieutdelning

De flesta har aktieutdelning en gång om året, under våren. Stora och etablerade företag kan dock ha det flera gånger om året.

Nej, det är upp till bolaget själva om de vill ha det eller inte. Ett bolag som går med förlust kan till exempel inte ha någon vinstutdelning.

Det varierar väldigt mycket och beror helt på företagets vinst. Du kan gå tillbaka till tidigare år och se hur stor vinstutdelning bolaget har haft tidigare.

Det är ett av många sätt att förvalta sitt kapital. Om de inte ska investera vinsten i företaget kan de istället betala ut den som en extra summa till sina aktieägare.