Hoppa till innehåll

Teknisk analys

Det finns flera beprövade sätt att se om en aktie är köpvärd eller inte. En av de vanligaste är det som kallas för teknisk analys. Här väljer man att fokusera på rörelser i aktiehandeln och försöker analysera läget. Hur stor är chansen att aktien kommer röra sig enligt en viss prognos? Du tittar både på marknadens beteende och hur aktien rör sig för att få en bra överblick. Det du har till hjälp är både sannolikhetslära och historiska resultat. 

Trots att vi människor kanske inte vill det är vi väldigt förutsägbara i vårt beteende. Det gäller även när vi handlar på börsen. En teknisk analys tar varken hänsyn till bolag eller bransch utan har fullt fokus på själva aktiekursen. Det är inte alla som gillar denna typen av analys utan tycker den känns alldeles för osäker. Då kan du istället göra en djupdykning i ett enskilt företag och analysera deras chanser på det sättet.

Varför blankar man aktier?

Så gör du en teknisk analys

När du först hör om en teknisk analys kan det verka som att det är väldigt komplicerat men det behöver det inte vara. Det finns lite förenklade varianter som även du som bara småsparar kan använda dig av. Du kommer även stöta på lite olika begrepp när du börjar gå igenom dessa analyser. Här ger vi dig en lite mer djupgående om vad dessa begrepp betyder. 

Håll koll på trender i en teknisk analys

Trender är utan tvekan ett av de viktigaste begreppen när det kommer till en teknisk analys. Det visar vilken kurs aktien är på väg att gå i. Den kan antingen ha en fallande kurs eller en stigande kurs. Om du kan identifiera en trend är det ett bra tecken på om det är köpläge eller inte. 

Det är viktigt att ta hänsyn till vilken typ av investering du är ute efter när du tittar på trender. Om du vill göra en långsiktig investering ska du titta på långsiktiga trender. Har du ett mer kortsiktigt sparande ska du kolla på kortare trender.

En stigande eller fallande trend

Om du har en stigande trend har du ett antal stigande toppar och bottnar i aktiekursen under en specifik period. Det är motsatsen som gäller för en fallande trend. Det är enkelt att hitta trenden. Du drar bara en rak linje genom bottnarna eller topparna. Du kan själv bestämma vilken tidshorisont du ska gå efter och se om den ska vara mer långsiktig eller kortsiktig. En aktie kan till exempel vara stigande om du ser fem år tillbaka men fallande om du bara tittar på ett år åt gången.

Blanka metaller

Så använder du en trend

Nu när du vet vad en trend är kanske du undrar hur du ska använda den och se om det är köpläge? Det du gör är att du använder dig av sannolikhetslära. Kanske är det ett begrepp som du minns från matematiken. Det är ju högre sannolikhet att en aktie som har en stigande trend kommer fortsätta stiga. Detsamma gäller åt andra hållet då aktier som faller har större sannolikhet att fortsätta falla. Om du studerar trenden kan du snabbt hitta en köpsignal och slå till innan andra upptäcker samma sak.

Detta är glidande medelvärde

Det finns även något som kallas för indikatorer. Dessa använder du för att hitta sälj- eller köpsignaler i en trend. Om du själv har svårt att se om en trend verkligen är stigande eller fallande kan du bekräfta det med en indikator. Hållhaken på dessa är att de ofta är ganska komplicerade och de kräver mycket tid av dig som investerar. 

Ett analysverktyg som är väldigt populärt är det som kallas för glidande medelvärde. På engelska kallas det för moving average eller MA. Den enklaste av dessa är SMA vilket står för simple moving average. Det du gör är att du tar fram stängningskursen under vissa utvalda perioder. 

Vanligtvis så brukar man fokusera på tre olika perioder. Den ena är 200 dagar, den andra är 50 dagar och den sista är 20 dagar. Då får man ett väldigt blandat resultat och har mer att gå på. Du kan se dessa linjer bredvid varandra och analysera i lugn och ro innan du tar ett beslut. 

Så kan du använda ett glidande medelvärde

Om du tar fram ett glidande medelvärde kan du snabbt se om det är köp eller säljläge för blanka aktier, en enskild aktie eller andra fonder på börsen. Om en aktiekurs korsar det glidande medelvärdet underifrån brukar man säga att det är köpläge. Är det däremot korsar ovanifrån ska du starkt fundera på att sälja.

Identifiera motstånd och stöd i en teknisk analys

Nästa sak du ska göra är att se om det finns stöd eller motstånd i en trend. Det är alltså på vilka nivåer som grafen svänger och bryter trenden. Det brukar normalt kallas för toppar och dalar när man pratar om börsen på kort sikt. Du kan alltså se vart det finns stöd eller motstånd i en graf. 

Vad är stöd?

Stöd är det som hindrar en aktie från att sjunka.

Vad är motstånd?

Den nivå som ser till att akiten stiger i kurs. 

Om en aktie har kurs brukar man anta att det finns många som är spekulanter och tror på aktien. Det finns alltså ett överskott av köpare i nuläget. Om en aktie visar motstånd betyder det alltså att fler vill sälja aktien. Det kan till exempel bero på att den är alldeles för dyr.

Så gör du för att använda stöd och motstånd

Skulle du vilja köpa en aktie i stigande trend är det bäst att vänta in en period då den har stöd. Rent praktiskt så betyder att aktien är på en tillfällig lägre nivå och att du kan köpa in dig billigt. Du kan även använda samma tänk om du vänder på det. Du ska inte köpa en aktie när den har motstånd och alltså är väldig dyr. Då är det stor risk att du gör en förlustaffär. Kursen kommer förmodligen att sjunka en kort tid senare. 

Var uppmärksam vid motstånd

Det är vanligt att det sker väldigt kraftiga svängningar när en aktie är i motstånd. Då har en aktie ofta stor volatilitet och priset kan stiga från en dag till en annan. Det är också viktigt att komma ihåg att detta är en analys och det finns aldrig några garantier för hur en kurs kommer röra sig. Det kan alltid ske oförutsedda saker som ingen hade räknat med.

Måste jag använda ett program för att göra en teknisk analys?

Har du inte någon bakgrund inom ekonomi och analyser är det väldigt svårt att göra en sådan analys på egen hand. Vi vågar till och med påstå att det är omöjligt. Däremot så behöver du inte heller ladda ner något specifikt program. Om du köper dina aktier via bank har de ofta grundläggande funktioner som används för att göra en teknisk analys. Du behöver då bara ställa in vilka indikationer de ska visa. 

Om du tycker att teknisk analys verkar väldigt intressant och användbart kan du förstås fördjupa dig i lite mer komplicerade program. De flesta tradingtjänster har väldigt användbara sådana.

Vanliga frågor och svar om teknisk analys

Det är en analys där du fokuserar på aktiekursen istället för att ta hänsyn till bolag och bransch. Det är alltså motsatsen till en fundamental analys.

Ja, de allra flesta kan använda de enklare verktygen och få fram de värden som är intressanta. Det går även att fördjupa sig i en teknisk analys om du skulle vilja det.

Nej, normalt så behöver du inte något program utan det finns verktyg hos bankerna och aktiemäklarna. Du behöver bara välja vilka specifika värden som ska visas.

Det finns aldrig några säkra kort på börsen oavsett vilken analys du använder. Det finns alltid en risk oavsett hur mycket du läser på.