Hoppa till innehåll

Daytrading

Bilden av traders i filmer eller online på sidor som Instagram är ett liv av glamour med mycket pengar och lyx. Vid första anblicken ser det väldigt enkelt ut, speciellt som när den kända aktien: gamestop aktie ökade markant över en natt. Och för att inte tala om att det är lätt att känna sig lockad av att spendera dagarna på stranden med en drink i handen samtidigt som man kammar hem storvinsten på börsen.

Att kunna kamma hem stora och snabba pengar på börsen är lockande för de flesta, men sanningen är att det är väldigt få som faktiskt lyckas bli rika på trading. Faktum är att det faktiskt är fler som förlorar pengar än som faktiskt lyckas tjäna pengar på trading. Det är också så att det har blivit bevisat om och om igen att investerare som väljer att investera i låg-kostnads indexfonder ofta tjänar mer pengar över tid än vad daytraders gör – och risken är dessutom mycket lägre.

Med detta är att du ska kunna tjäna pengar även om aktien går ner i värde. Man kan alltså säga att det är motsatsen till ett vanligt aktieköp. När man pratar om blankning är målet att priset ska sjunka istället för höjas.

Blanka aktier

Vad är Daytrading?

Daytrading går ut på att köpa och sälja aktier eller andra värdepapper inom en kort tidsram, vanligtvis en dag – därav namnet daytrading. Målet med denna investeringsstrategi är att tjäna en liten vinst på varje handel och sedan få ihop större vinster över tid.

Huvudsyftet med en daytraders investeringsstrategi är att dra fördel av små prisrörelser i likvida aktier. Ju mer volatil marknaden är, desto mer gynnsamt blir det för daytradern. En daytrader måste dessutom ha god kunskap om aktierna samt de verktyg som används på handelsplattformar för att lyckas. När en daytrader märker ett visst rörelsemönster i en specifik aktie köper eller säljer daytradern den över eller under själva köp- eller säljpriset.

Daytrading är en variant av trading

Trading är ett begrepp som används för att beskriva de investerare som köper och säljer aktier och andra tillgångar under en viss tidsperiod. Vilka aktier eller tillgångar som handlas med spelar egentligen ingen större roll, men ju mer värdet på en tillgång svänger, desto mer profitabel är den ur en daytraders ögon. Till exempel kan det vara en Gamestop aktie, vars kurs svängt otroligt den senaste tiden.

Daytraders är de investerare som håller sina positioner under bara några minuter eller timmar. Sedan finns det varianter av traders, som swingtraders, som istället handlar på längre sikt. Istället för att hålla sina positioner under några minuter, håller swingtraders sina under några dagar eller veckor.

Oavsett vilken sorts trader man är så tjänar man pengar på en produkts prisrörelse, till exempel när en aktie går upp i pris eller priset på olja faller. Traders kan handla med alla finansiella produkter som finns tillgängliga på marknader och många marknader är öppet dygnet runt. Detta möjliggör för traders att anpassa sin handel efter vilken strategi de vill använda sig av.

Att känna till innan du blir en daytrader

Innan vi delar med oss av vår steg-för-steg-guide över hur man själv blir en daytrader behöver vi belysa några ting som är viktiga att känna till innan man faktiskt börjar med daytrading.

  • Ha god kunskap om all terminologi som världen inom daytrading inkluderar.
  • Veta hur man genomför tekniska analyser.
  • Vara insatt i en strategi som redan är väl beprövad samt har visat sig vara lönsam.
Blanka aktier

Kom igång med daytrading: Steg-för-steg-guide

Om du uppfyller ovan nämnda krav, det vill säga har god kunskap om daytrading-terminologin, vet hur man genomför tekniska analyser samt kan tillämpa en strategi för daytrading, så kan du fortsätta läsa. Nedan kommer vi gå igenom steg-för-steg hur du gör för att komma igång med daytrading.

Skapa ett konto hos en nätmäklare

För att komma igång med daytrading krävs det att du har ett konto hos en nätmäklare. Idag finns det gott om olika aktörer att välja mellan som fokuserar på just trading. Bland annat kan du använda dig av eToro, Avanza och Nordnet för trading. Det viktigaste är att du hittar en nätmäklare som passar dig och dina strategier.

Lägg in pengar på ditt konto

När ditt konto väl är registrerat är det dags att göra en insättning för att ha ett kapital att handla för. Vi rekommenderar alltid att man börjar med ett så litet belopp som möjligt. Då är det istället bättre att öka sitt kapital om man känner att ens trading går bra.

Sluta aldrig utbilda dig själv

Ska du lyckas med daytrading räcker det inte med att du har mycket kunskap om fenomenet från början. Du måste konstant utbilda dig om allt som har med investerings- och daytradingvärlden att göra. Idag finns det massvis av onlineguider att ta del av, många helt kostnadsfritt, så sluta aldrig lära dig mer! Ju mer uppdaterad du är desto bättre kommer dina investeringar gå.

Vilka tillgångar att investera i

När du börjar med daytrading så behöver du bestämma dig för vad för slags tillgångar du vill investera i. Du kan köpa och sälja värdepapper, aktier, valutor, osv. Aktier är bland de mest populära tillgångarna bland daytraders då marknaden är stor och aktiv och kostnaderna är ofta låga.

De bästa aktierna har ofta bra volymer, viss instabilitet men inte för mycket och gärna också något som du är bekant med. Det lönar sig också att hålla koll på media och nyheterna då detta ofta kan påverka om folk är intresserade att köpa eller sälja en viss aktie. Detta kan i sin tur resultera i att en aktie stiger eller sjunker i värde vilket i sin tur kan vara ett bra tillfälle för en daytrader att tjäna pengar om de spelar sina kort rätt.

Blanka aktier

Lär dig hur det fungerar innan du börjar investera med riktiga pengar

Om du inte känner dig riktigt redo att hoppa på marknaden direkt så kan det alltid vara en bra idé att prova på en aktiemarknadssimulator först. Dessa simulatorer finns hos många aktiemäklare och ger dig en chans att prova på deras plattform och bekanta dig med hur allt fungerar innan du börjar trada på riktigt. Här får du prova på trading med låtsasaktier som låter dig se hur marknaden fungerar först innan du börjar investera riktiga pengar. Utöver att de ger dig en chans att öva helt riskfritt så är de också ett bra sätt för dig att se om du har de kunskaper och den talang som krävs för att kunna vara framgångsrik som daytrader. 

Med det sagt så även fast det alltid är bra att prova på riskfritt först så finns det samtidigt inget som riktigt kan jämföras med när du trader för riktiga pengar.

Innan du börjar med trading för riktiga pengar så är det viktigt att du lär dig en ordentlig strategi först och att du sedan håller dig till den. Ha tålamod och fatta inte beslut bara för att du är otålig. Och kanske viktigast av allt är att fortsätta att läsa all information du kan hitta och verkligen lära dig så mycket du kan om marknaden och hur trading fungerar.

Vad är riskerna med daytrading?

Daytrading innebär, som vi redan varit inne på, att man aktivt köper och säljer värdepapper inom en dag och försöker nyttja kortsiktiga prisförändringar på marknaden. Daytraders lånar eller utnyttjar vanligen kapital för att kunna köpa ytterligare tillgångar – vilket i sin tur ökar risken med daytrading avsevärt. Denna sorts investering kräver således extremt noggrann marknads- och nyhetsövervakning och involverar en stor mängd spekulationer. Innan du ägnar dig åt daytrading är det oerhört viktigt att förstå de risker som finns.

Då daytrading innebär att investeraren måste fatta blixtsnabba beslut, såväl som det innefattar investeringar med hävstång, kan det leda till stora förluster. Att vara medveten om detta innan man börjar med daytrading är sålunda en nödvändighet.