Hoppa till innehåll

Volatilitet

När man handlar med aktier pratar man oftast om något som heter volatilitet. En del kallar det även för “volla”. Det handlar om hur mycket en aktie har rört sig och det uttrycks i procent. Man tittar på en period över 30 dagar och ser hur mycket en aktie skiljer sig från medelvärdet på marknaden. Du kan titta både en en enskild aktie och hur det ser ut på marknaden i stort. Enkelt uttryckt kan man säga att det visar hur mycket en aktie svänger.

stock analysing

Vad kan man utläsa av volatilitet?

Syftet med att avläsa volatiliteten är inte att se hur hög avkastningen kan bli i framtiden. Det är istället att se hur mycket en aktie svänger på kort tid. Om en aktie har högre volatilitet förväntar man sig stora svängningar. Kryptovalutor är till exempel något som har väldigt hög volatilitet. Om en aktie har låg volla så svänger den inte alls lika mycket utan ligger stabilt under denna perioden. 

 

En aktie kan också ha högre och lägre volatilitet under olika perioder. Om det kommer intressanta rapporter eller nyheter om aktien kan det svänga rejält. En tumregel är att om en aktie är osäker kommer priset att svänga mer. Alltså är den högvolatil. Då får du vara beredd på snabba svängningar och att priset kan gå ner rejält från en dag till en annan.

Så kan du använda dig av talet

Du ska inte läsa in för mycket om bolagets aktiviteter när du kollar på detta talet. Det säger inte så mycket om verksamheten i stort. Om du vill köpa aktier i bolaget är det bättre att du kollar på nyckeltal som analyserar vinsten under lång tid. Aktier är ju menat som en mer långsiktig investering och inte något du kan göra snabba pengar på. Du kan till exempel kolla på tillväxt och vinst oavsett om du ska handla blanka aktier eller någon annan form av bolag. 

Skulle du vara mer kortsiktig i sparande så kan det vara användbart att titta på hur en aktie svänger. Då kan du passa på att sälja om en aktie får en snabb uppgång. Men då gäller det att inte vänta för länge eftersom aktien snabbt kan sjunka igen. Bolag som är svåra att värdera brukar ligga högre volatilitetsmässigt. Om du går in hos en aktiemäklare som Avanza kan du även se en topplista på vilka aktier som har svängt mest under de senaste dagarna.

Adult man following stock market data

Vilket är bäst av hög och låg volatilitet?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga utan det beror på vad du själv föredrar. Du tar alltid en risk när du köper aktier eftersom det aldrig finns någon garanti att de kommer gå med vinst. Detta tal ger en indikation om hur mycket en aktie kommer svänga på kort tid. Om du väljer en aktie med stor risk kan det både gynna dig och innebära att aktien rasar innan du hinner sälja. Aktier som ligger mer stabilt är bättre under en längre period.

Så mäts volatiliteten för en aktie

Om du loggar in hos till exempel Avanza och klickar dig in på en specifik aktie kommer du hitta en massa olika siffror om denna. En av många siffror du kan utläsa är alltså om aktien är volatil eller inte. Det säger vad marknaden har för förväntningar på aktien under de kommande 30 dagarna. 

Har aktien ett högre tal så räknar man med att marknaden kommer vara turbulent under de nästkommande dagarna. Ett lågt tal talar för att det kommer vara ganska stabilt de kommande dagarna. 

Det som man också ska komma ihåg är att det aldrig när någon som vet hur börsen kommer utveckla sig under den kommande tiden. Det kan alltid ske oförutsedda saker som gör att en aktie sjunker eller stiger. Därför är det viktigt att du alltid tar höjd och inte investerar pengar som du inte har råd att förlora.

Vanliga frågor och svar om volatilitet

Det är ett värde som visar hur mycket en aktie förväntas gå upp eller ned i pris under de kommande 30 dagarna på börsen.

Ja, om du vill köpa en aktie som snabbt kan öka väldigt mycket i värde. Det finns dock inga säkra kort och aktien kan lika gärna dyka i pris.

Nej, normalt så står värdet redan att utläsa om du loggar in hos en aktiemäklare om du går in på en viss aktie.