Direktavkastning
Inom aktiehandeln är det vanligt att prata om direktavkastning. Det mäter hur hög utdelningen är i ett företag i förhållande till deras aktiekurs. Alltså kan man säga hur stor utdelning du får tillbaka varje år i form av vinstutdelning. Då handlar det alltså om procent.
När du ska välja ett nytt bankkonto tar du förmodligen det alternativ där du får högst sparränta. Det betyder att du har letat efter det bankkonto som kan ge dig högst direktavkastning. Då står det inte exakt vilken summa du kommer få tillbaka utan hur många procent räntan är på. Alltså fungerar det på samma sätt när du handlar på börsen.
Så kan du räkna ut direktavkastningen
Om du vill räkna ut direktavkastning för ett bolag behöver du endast dividera utdelningen med den nuvarande kursen för att få fram ett tal. Då får du fram en procent som du kan basera dina köp på. Det är bra att kolla upp lite siffror för ett bolag i förväg om du vill ha chansen att få bra avkastning på dina aktier. Det gäller både på kort och lång sikt.
Så fungerar direktavkastning
Man kan säga att direktavkastning och utdelning hör ihop. Om du och en annan person köper samma aktie men till olika pris kommer ni ha varsin direktavkastning. Dock kommer utdelningen i rena kronor vara lika stor. Anledningen till detta är att avkastningen påverkas av flera olika faktorer. Skulle du köpa aktier i samma bolag fast vid olika tillfällen kommer alltså avkastningen att skilja mellan dessa aktier. Det gäller dock att kursen rör på sig.
Det kan tyckas lite förvirrande men normalt är det inget du behöver lägga så mycket vikt på. Men det är bra att veta hur avkastningen fungerar när du ska handla blanka aktier eller något annat alternativ.
Kan något påverka avkastningen?
Det som påverkar din placering är vilken utdelning bolaget ger för tillfället och vad kursen står i när du köper din aktie. Ibland kan en aktie störtdyka på börsen och få det att se ut som att direktavkastningen är väldigt hög. Då är det viktigt att du inte förhastar dig. Det är viktigt att läsa på om anledningen till att aktien har sjunkit så snabbt. Är det något som kommer påverka företaget i framtiden eller är det bara en tillfällig dipp?
Normalt så rasar en aktie om ett bolag går ut och säger att de inte kommer ge lika hög vinstutdelning till sina aktieägare. Det är normalt ett tecken på att allt inte står helt rätt till. Det betyder i alla fall att bolaget inte går med lika hög vinst som tidigare. Dock kan det finnas förklarliga skäl till det. Under coronapandemin var det många bolag som inte kunde gå med lika hög vinst som de är vana vid.
Aktiekursen och avkastning
Som exempel kan en aktie ligga på 5 % i direktavkastning. Vad skulle i så fall hända ifall kursen går upp eller ner i detta läge? Ett bolag bestämmer normalt om de ska dela ut några vinster till sina aktieägare efter den årliga bolagsstämman. Då måste de välja om de ska göra en aktieutdelning eller låta pengarna gå tillbaka in i företaget. Däremot så kommer aktiens pris att gå upp och ner flera gånger under året.
Hög och låg avkastning
Det är svårt att säga vad som är bäst av hög och låg avkastning. Normalt så brukar lite mindre bolag återinvestera sina vinster i företaget för att kunna växa ytterligare. Lite större bolag har däremot marginaler att dela ut vinster till sina aktieägare. Om du är aktieägare i ett lite mindre bolag kan du inte räkna med att få någon vinstutdelning. Du bör dock räkna med att bolaget förvaltar sin vinst på ett bra sätt så att aktiepriset kan öka över längre tid. Om bolaget inte vet hur de ska investera sin vinst är det bättre att göra en aktieutdelning till ägarna. De kan sedan bestämma vad de vill göra med sin vinst.
Bolag med hög avkastning
De bolag som delar ut mer av sin vinst brukar ha en högre direktavkastning. Om vi tittar på Stockholmsbörsen så ligger snittet på 3% för de senaste fem åren. Om du vill hitta bolag med hög utdelning ska du kolla efter aktier som har hög direktavkastning. Skulle aktiemarknaden sjunka kan direktavkastning även ge en form av skydd. Det är också något du kan ha i övervägande när du ska köpa nya aktier,
När ska jag titta på avkastningen?
Vissa typer av investerare önskar direktavkastning eftersom de vill ha en löpande inkomst. Då är det alltså i form av utdelning. Andra investerade köper aktier för att de ska växa över tid. Det kan till exempel vara ett sparande till pensionen. Du måste alltså fråga dig själv vad som är viktigast för dig. Vill du ha en aktie som har chans att växa över till eller vill du tjäna snabba pengar? När du vet svaret på den frågan kan du börja titta på avkastningen.
Du kan självfallet ha en blandad portfölj. Du behöver inte bara välja aktier som ger högre avkastning. Istället kan du ha lite olika typer av aktier och även sprida ut dina investeringar i olika branscher. Det handlar alltså om att göra en riskanalys. Om en aktie skulle uppvisa lite sämre resultat kan du fortfarande få utdelning från andra aktier.
Finns det ett enkelt sätt att hålla koll på direktavkastningen?
Om du är kund hos en aktiemäklare behöver du inte själv sitta och räkna ut direktavkastningen för varje enskild aktie. Är du till exempel kund hos Avanza kan du klicka dig in på den aktie du är intresserad av och få upp all intressant statistik du behöver. Där hittar du även den nuvarande avkastningen i procent. Det finns även listor där du ser vilka bolag som har högst avkastning för tillfället. Dessa kan du ha stor användning av när du ska göra ditt val av aktier.
Vanliga frågor och svar om direktavkastning
Det är ett procenttal som mäter hur hög utdelning en aktie ger i förhållande till aktiekursen. Det används främst för att se om du kan få regelbunden utdelning eller inte.
Både ja och nej. Det beror lite på vad du är ute efter. Om du vill ha en löpande inkomst och utdelning är det bättre med aktier som har hög avkastning. Annars kan du se dina pengar växa över tid.
Genom att ta den nuvarande aktiekursen och dividera med en akties utdelning. De flesta aktiemäklare skriver dock ut procenttalet på sin hemsida så du slipper räkna ut detta själv. Du behöver bara gå in och kolla mer information om aktien.