Hoppa till innehåll

Blanka Bitcoin

Att “blanka Bitcoin” är ett koncept som betyder att man satsar på denna digitala valuta kommer att minska i värde under en tidsperiod. Det betyder att om man blankat Bitcoin och valutan har minskat i värde, så tjänar man pengar. Blanka blir på så vis en slags motsats till en vanlig investering. Idag kan man blanka bitcoin hos flera olika handelsplattformar.

Från något märkligt till något etablerat

Under flera år har bitcoin varit ett omtalat koncept. I början av dess tillblivelse var de som är skeptiska till valuta många fler än vad de är idag. Men valutan är fortfarande inte fullständigt accepterad i alla led. Detta trots att det har visat sig vara en mycket lönsam affär för dem som valde att investera i den från början. På bara några nätter hade valutan skjutit iväg.

Men att det går bra en gång betyder inte att det alltid kommer att gå bra. Bitcoins värde kan stiga och sjunka – precis som andra typer av valutor och värdepapper och aktier. Men det finns sätt att kapitalisera på riskerna med ett värdefall. Det kallas för blankning. Om man är orolig för att ens innehav av bitcoins kommer att falla i värde kan man använda sig av blankning för att känna sig säkrare och tryggare.

Hur tjänar man pengar på blankning av bitcoin?

Att investera i kryptovalutor var förr inte var mans möjlighet. Men idag kan i princip vem som helst köpa bitcoins, med de förhoppningar och risker som det innebär: även om det går bra för marknaden nu så är det alltid en risk man tar. Men med blankning kan man alltså göra något med den risken, eller åt den risken. Blankning är därför lite som att ha och äta kakan. Du äger en bitcoin, men du tror att värdet på dem kommer att gå nedåt – istället för att förlora pengar på det annalkande fallet kan du med blankning tjäna pengar på den – OM värdeminskningen infrias.

I grunden betyder det att du säger så här:

Mina bitcoin kommer att falla i värde. Jag tror att de kommer att falla x mycket. Om detta infrias tjänar jag x pengar på att fallet inträffade.

Att blanka betyder därför att man tror, och hoppas, att valutan kommer att sjunka i värde eftersom man då kan tjäna pengar på sina bitcoins “trots allt”.

Hur blankar man bitcoin – är det svårt?

Det är inte svårt att blanka bitcoin. Det är like enkelt eller tillgängligt som med vilket annat finansiellt instrument som helst. Det är dock viktigt att tänka på att inte alla plattformar erbjuder just blankning av kryptovalutor. Man måste därför först hitta en handelsplattform som erbjuder detta. Idag finns det många sådana sajter eller plattformar. Det finns också sidor som jämför de olika plattformarna så att man kan göra ett avvägt beslut.

I grund och botten handlar blankning om att göra en vadslagning mot en valuta och hoppas att det kommer att uppleva en prisnedgång i framtiden. Det finns olika sätt att blanka på bitcoin:

Direkt kortsäljning – Detta är det enklaste sättet att blanka Bitcoin, och riktar sig till den som är intresserad av att köpa och sälja kryptovaluta. Här säljer du direkt dina tokens till ett bra pris och hoppas att priset ska sjunka eller krascha. Om det sker köper du tillbaka bitcoinen till ett billigare pris och har således tjänat pengar på satsningen. Man kan givetvis också förlora mycket pengar på det här.

Framtidskontrakt (futures) – här väljer den som kan köpa bitcoins att acceptera ett fast pris i framtiden. Framtidskontrakt är terminsmarknad.

Det finns också blankning av bitcoin genom marginalhandel, och binära optioner.

Kritik mot blankning

Blankare beskylls ofta för att orka eller förvärra en nedgång på marknaden i syfte att göra större vinster. De sägs medvetet sänka värdet på en aktie för att på så vis tvinga andra handlare “att gå kort”, vilket drar ner priset ytterligare. Andra bedömare menar att detta är en missuppfattning eftersom blankning inte har en effekt på en valuta som redan börjat falla.

En annan orsak till misstro är för att blankning kan förbjudas i tider av ekonomisk oro. Under finanskrisen 2007 begränsades blankning av tillsynsmyndigheterna i USA, Storbritannien, Tyskland och Japan. Den här typen av åtgärder att tänk att skydd fallande, framförallt aktie-, marknader, men det förstärker det negativa intrycket av en blankare eftersom aktiviteten som sådan förbjuds.