Hoppa till innehåll

Blanka kryptovalutor

Sedan den första kryptovalutan, Bitcoin, lanserades under början av 2009 så har det helt och hållet revolutionerat världens finansiella system. Idag så diskuteras Bitcoin och andra kryptovalutor inte bara på obskyra nätforum utan får plats inom finansiella nyheter.

I takt med detta så har också möjligheterna att handla med Bitcoin och andra kryptovalutor skjutit i taket. Många svenskar investerar delar av sin lön i Bitcoin och andra kryptovalutor som ett komplement till annat sparande i exempelvis aktier och fonder.

Av förklarliga skäl hoppas köpare av Bitcoin på att kursen ska stå högre i framtiden för att sedan kunna sälja och ta hem mellanskillnaden i vinst. Men om man tror att kursen kommer att stå lägre så kan man också välja att blanka en kryptovaluta. Genom att blanka så satsar man på att priset på kryptovalutan kommer att sjunka i värde, och går då också med vinst om detta infaller.

Vad innebär det att blanka?

Om man blankar, eller går kort som det också kallas, så satsar man som vi tidigare har nämnt på att priset på saken som man blankar ska sjunka. Detta görs genom att man lånar det man vill blanka, i det här fallet kryptovalutan, från sin handelsplats. Dessa säljs sedan med målsättningen att köpa tillbaka dessa för ett lägre pris. Man får då behålla mellanskillnaden i vinst.

Det här låter väldigt komplicerat, men är i själva verket väldigt enkelt på så gott som alla plattformar. Istället för köpknappen så använder man säljknappen för att öppna en position. Man behöver inte förstå hur det hela fungerar på djupet, utan det räcker med att vara på det torra med

Var kan man blanka kryptovalutor?

Om du är intresserad av att blanka kryptovalutor är det bästa valet av plattform ett företag som erbjuder handel med så kallade CFD’s. CFD betyder Contract For Difference och innebär att man köper ett kontrakt som följer prisutvecklingen av det underliggande materialet. Det är även på det här viset som man kan blanka kryptovalutor på det enklaste sättet. Bland dessa handelsplatser så är IG Markets och eToro de mest populära, men det finns gott om plattformar att välja bland. Leta runt på lite olika plattformar för att kunna bygga din egen uppfattning kring vilken du tror kommer att passa dig bäst.

I vilka tidsspann kan man blanka?

Detta beror helt och hållet på vem det är som handlar, och det är viktigt att man själv kommer fram till en strategi som passar en själv. Vissa blankar Bitcoin under ett par dagar, medans andra stänger en blankningsposition efter bara några minuter. Här är det viktigt att man testar sig fram och ser vad som fungerar för en själv

Vilka valutor kan man blanka?

Detta beror helt på vilken handelsplats du väljer att använda dig av, men i regel så är det enbart de största kryptovalutorna som är blankningsbara. Bland dessa så räknas självklart Bitcoin och Ethereum in, men vissa handelsplatser erbjuder även blankning av mindre kryptovalutor. Man kan alltså inte blanka alla kryptovalutor som finns, eftersom det krävs att du lånar valutan från början. Med tanke på att kryptovalutor är oreglerade så är det många plattformar som enbart väljer de större och mer stabila kryptovalutorna eftersom det innebär en mindre risk för dem själva.

Är blankning riskfyllt?

Ja, på samma sätt som en investering kan vara riskfylld. Det kräver tid och energi att bli bra på det, och det är många som inte lyckas. Men bara för att det är svårt betyder det inte att det är omöjligt att bli en bra handlare. På vissa sätt så är det svårare att handla med kryptovalutor eftersom marknaden är öppen dygnet runt, året om. Man kan alltså gå och lägga sig och inte ha möjlighet att reagera till stora prisförändringar under tiden man sover. Även detta är någonting som du behöver ta med i din strategi och ditt tankesätt.

Om du aldrig har handlat förut kan det vara klokt att doppa tårna med någonting som heter demokonto. På ett demokonto så använder man sig av låtsatspengar på den riktiga marknaden och kan då få en känsla för hur det hela fungerar i praktiken. Många duktiga handlare har startat på det här viset, och kan vara perfekt om man inte känner sig helt säker på vad man gör till en början.