Hoppa till innehåll

Blankningsbar aktie?

I den här artikeln tittar vi närmare på vad blankning inom aktiehandel är för något och varför några aktier inte är blankningsbara. Låt oss börja med vad blanka aktier egentligen innebär.

Blanka aktier

En del aktier går att blanka. Det betyder att man får lov att spekulera på deras prisfall. Om man tror att en aktie kommer att gå ned i pris så kan man tjäna på den nedgången om man gör en så kallad blankning. Att blanka aktier således betyder att man säger att den här aktien kommer att gå ned under en begränsad period. När, eller om, den gör det så tjänar man pengar på mellanskillnaden.

Aktier som inte går att blanka

En icke blankningsbar aktie är en aktie som ingen är villig att låna ut för blankning. Om det inte finns en marknadsaktör som går med på att låna ut aktierna i fråga, för att sedan köpa tillbaka dem från låntagaren när hen stänger positionen, går det inte att blanka. Betydelsen av “ej blankningsbar aktie” härleds från att det inte går att hitta någon som är beredd att låna ut aktierna för blankning, således blir det en ej blankningsbar aktie.

Vem hjälper till att blanka aktier?

Normalt är det en mäklare som hittar möjligheter för blankning och därefter skickar lånekostnaden vidare till låntagaren. Men många menar att blankning kan bidra till sänka priset på en aktie mer än vad som är befogat. På grund av den oron kan en utlånare, som vill behålla sin långa position på aktiemarknaden börjar dra tillbaka möjlighet att låna ut den för korta positioner (det vill säga för att blanka). Det betyder att den nu inte är blankningsbar.

Om aktierna i ett företag inte längre är blankningsbara, då går det inte att blanka aktierna i företaget på ett traditionellt vis. Då kan ett alternativ vara att blanka på ett icke traditionellt vis – det vill säga genom att spekulera på kursrörelserna.

Vad händer när en aktie blir icke blankningsbar?

Om du, till exempel, vill blanka ett antal aktier från ett företag, då kan din mäklare hitta en annan investerare som har en lång position på det antal aktier du önskar blanka för i det företaget. Det vill säga en investerare som är villig att låna ut aktierna till blankning. Då kan du öppna din position.

När det gått ett par veckor och du som blankare fått rätt i din prognos (aktierna har minskat i värde) kan det hända att långivaren beslutat att stänga sin långa position och ta förlusten. Det betyder att aktien inte längre är tillgänglig för belåning. Som blankare måste du sälja tillbaka till utlånaren, eftersom de nu är “ej blankningsbara”.