Hoppa till innehåll

Varför blankar man aktier?

Oftast hör vi talas om att man kan tjäna pengar på när en aktie ökar i pris. Frågan är om det finns ett sätt att tjäna pengar på även när en aktie sjunker i pris? Att ta en blankningsposition ger dig precis den möjligheten. Att kunna tjäna pengar på när en aktiekurs sjunker. Att blanka aktier går ut på att man som investerare vill tjäna pengar när en aktie, eller en annan typ av tillgång, sjunker i pris.

Att blanka en aktie är dock förknippat med hög risk. Det gäller att vara påläst. Man bör ha god koll på vad som kan gå fel när man tar en blankningsposition. Därför är det viktigt att känna till grunderna och vilka risker som kommer med att blanka aktier.

Vad är blankning?

Blankning kallas även för att “ligga kort” eller “shorta”. Det är en kortsiktig strategi som går ut på att man lånar ett finansiellt värdepapper eller instrument och därefter säljer det. Som blankare hoppas man på att värdepapprets kurs ska sjunka. På så sätt kan man köpa tillbaka det till en lägre kurs, lämna tillbaka det och göra en vinst på mellanskillnaden.

Det finns många olika typer av tillgångar och finansiella instrument du kan blanka. Exempelvis kan du blanka aktier, valutor, råvaror, index och kryptovalutor. Aktier är det mest tillgångsslaget att blanka.

Hur går det till att blanka aktier?

Vanligtvis kan du låna aktier av din mäklare. När du tar en blankningsposition får du in en försäljningslikviditet på ditt konto. Det fungerar som ett bevis på att du tagit en blankningsposition. Du ha som blankare ett krav på dig att någon gång i framtiden lämna tillbaka aktierna du lånade.

Föreställ dig att du blankar aktier i Apple. Vi säger att de kostar cirka 140 amerikanska dollar per aktie. Du lånar Apple-aktier av din mäklare och säljer dem. Efter en månad visar det sig att aktierna sjunkit till att vara värda 100 dollar per aktie. Du köper tillbaka samma antal aktier som du lånade men för en lägre kurs, lämnar tillbaka dem till din mäklare och tar hem en vinst på 40 dollar per blankad aktie. InvestoRunner har en guide där du lär dig blanka aktier.

Säkerhetskrav

För att mäklaren inte ska riskera att du inte kan lämna tillbaka aktierna du lånar kräver de ett säkerhetskrav, eller “marginal”. Det skyddar mäklaren ifall aktiepriset skulle stiga istället för att sjunka. Ett normalt säkerhetskrav ligger kring 130 % av det totala värdet på en blankningsposition. Det betyder att du behöver ha ett kreditutrymme om minst 30 %.

Föreställ dig en blankningsposition mot Apple. Nätmäklaren har ett säkerhetskrav om 150 %.  En Apple-aktie kostar 140 dollar. Det betyder att du behöver betala 140 dollar, plus 70 dollar per aktie som marginal. Skulle din blankningsposition gå dåligt och aktiekursen ökar med 50 % till att bli värt 210 dollar kommer din mäklare att ge dig två alternativ.

Antingen kan du stänga din position genom att köpa tillbaka aktierna för 210 dollar styck ge tillbaka dem till aktiemäklaren. Det andra alternativet är att ge din mäklare ännu mer i marginal för att kunna fortsätta hålla din blankningsposition. Ju mer aktiekursen stiger, desto mer pengar förlorar du.

Risker med att blanka aktier?

Av alla blankningspositioner som togs mot aktier i USA under 2020 var det enligt CNBC 57 % som förlorade pengar. Det betyder att det är fler personer förlorar pengar på att ta blankningspositioner än antalet som går med vinst. Några av de blankningspositioner som tog mest stryk under 2020 var de som togs mot aktien GameStop. Totalt förlorade blankare kring 383 miljoner dollar.

De flesta förlorar pengar när de blankar aktier kan man. Innan du ens funderar över att ta en blankningsposition bör du därför känna till riskerna med att blanka aktier. Nedan kan du läsa om några av de mest typiska risker med att blanka aktier.

Kort perspektiv

När du blankar bör du ha ett kortsiktigt perspektiv. Att ha ett långsiktigt perspektiv är mer riskfyllt. På sikt går börsen uppåt. Sannolikheten för att en aktie ska öka, istället för att sjunka, ‘r oftast högre. Genom att ta en blankningsposition går du därför mot strömmen.

Short Squeeze

Short Squeeze syftar till kraftiga prisuppgångar i aktier som sker under mycket kort sikt. Föreställ dig att flera individer tagit en blankningsposition mot en specifik aktie i hopp om att kursen ska sjunka.

Om aktiekursen skulle komma att öka rejält på grund av exempelvis en förvånansvärt bra kvartalsrapport kan många blankare tvingas att köpa tillbaka aktien för att lämna tillbaka dem. Om flera blankare samtidigt köper aktier för att lämna tillbaka dem kan det bidra till att aktiekursen stiger rejält under kort sikt. Ju fler som tvingas köpa tillbaka aktien, desto högre kurs kommer att aktiekursen att skjuta upp.

Som blankare är detta en av de värsta scenarion som kan inträffa. Exempelvis var det flera större firmor på Wall Street som tvingades att lösa in sina blankningspositioner när GameStop aktien sköt i höjden 2020.

Du kan förlora mer än 100 %

När du köper en aktie kan du som högst förlora 100 % av ditt investerade kapital. Köper du aktier för totalt 10 000 kr kan du alltså som högst förlora 10 000 kr. Det finns ett golv och en aktie kan aldrig bli värde mindre än noll.

När du tar en blankningsposition kan riskera att förlora mer än 100 % av ditt investerade kapital. Det finns inget tak på hur högt en aktie kan stiga. En aktie kan stiga med mer än 100 %. Av den anledningen ses blankningspositioner som betydligt mer riskfyllda än att endast köpa aktier.

Varför ska man blanka aktier?

Även om blankningspositioner är förknippat med hög risk erbjuder de en möjlighet att kunna tjäna stora summor pengar i nedgångar. Det finns flera exempel där blankare tjänat på att blanka specifika aktier eller index för att kunna tjäna på “dåliga nyheter” och utnyttja de kortsiktiga negativa rörelserna på börsen.

Att blanka erbjuder en möjlighet att kunna tjäna pengar när alla andra förlorar. Håll koll på riskerna. Investera inte mer än du har råd att förlora. Du bör endast blanka om du är påläst och riktigt säker på din sak om att en specifik aktie bör sjunka under den närmsta tiden.